Надя Стоева

от Надя Стоева

Един текст за паяци, деца, спасителни мисии, адреналин, гледни точки, черни дупки и познание.

Лятото идва и огромната световна армия от насекоми е пуснала в действие кръвопийните си оръжия срещу нас. И като отговор този сезон ще бъдат изпръскани и измазани тонове репеленти, ще бъдат изгорени стотици километри спирали. Битката обаче е неравна. По-простото устройство побеждава по-сложното на глобално ниво.

Не се страхувам от насекоми, възхищавам им се. На всеки човек се падат по 300 милиона от тях (уикипедия). На село някога мухите се изтребваха с мухозол. Всички излизат от стаята, пръскаш, затваряш и след известно време събираш труповете. Днес включваме модерни джаджи в контактите, за ги държат далече от нас.

Приказка за паяка

Снощи блокът прокънтя от раздиращ писък, идващ от нашия дом. Познавам този писък – на стресната госпожица, изпратена да си ляга. Баща ѝ така се енергизира, че беше в състояние да изкорени всичките ми цветя от саксиите на терасата, да ги засее с домати, да ги обере, да направи доматен сос, пица да замеси, соса да използва, курбан за здраве да даде.


Паяк лазеше по стената около ключа на лампата. Беше малък и съвсем вцепенен. Горкият, като заложник го увихме внимателно в една салфетка и без да искаме откуп го пуснахме навън.


И двете деца бяха превъзбудени от непредвидените обстоятелства и временното пребиваване вкъщи на този нежалан и отхвърлен индивид, който бих нарекла Кафка. Лео беше впечатлен от спасителната мисия и новата дума в речника си, размахваше ръце към балконската врата с възгласи: „паякЪ, „паякЪ, паякЪ”. Очите му, които принципно са големи, сякаш заемаха половината лице.

Да ухапеш за 60 секунди, или за (не)равностойната борба с насекомите→ Вижте също: ДА УХАПЕШ ЗА 60 СЕКУНДИ

 

Странното беше, че дъщеря ми, която обожава животни, включително и насекоми, пищеше от паяк. На следващия ден я заведох на познавателна фотографска експедиция. Да си поговорим, да терапевтираме, да научим нещо ново за паяците. Това лято най-любими са ѝ пеперудите и гъсениците. Станала е много добра в това да ги убеждава да кацат върху нея. Свикна с идеята, че не може да ги задържа и отглежда, че имат нежни и крехки криле, които не трябва да пипа. Мечтае да се разбират с думи.

Приказка за паяка

Снимка: Надя Стоева

Та, за паяците… Оказа се много интересно, когато насочиш вниманието си към нещо различно от обичайното ежедневие, как се променя целия свят. Когато седнеш ниско в тревата, сменяш перспективата и гледната точка към битието. Търсехме паяци и изведнъж ги виждахме навсякъде.


Както когато търсиш врагове и намираш врагове, както когато търсиш доброто в хората и намираш доброто или пък се ограждаш с приятели, които приличат на теб – най-близките ти отражения.


Един от тях беше изплел паяжината в основата на тревите с гъста плетка, за да не изпусне и най-дребната плячка. По средата – тунел в почвата, също облицован с паяжина. Приличаше на черна дупка, която поглъща всичко, връщането е невъзможно и в същото време е център на една система, която държи да не се разпадне. Наоколо цялата поляна беше осеяна с такива галактики, всяка със собствен Бог в центъра.

Приказка за паяка

Снимка: Надя Стоева

Друг един жълт се беше маскирал в също толкова жълтото сърце на маргаритка. Тези паяци не плетат паяжини, те живеят в цветовете на растенията и там дебнат жертвите си. Мимикрията е форма на подражание във външен вид или поведение с цел оцеляване, наблюдава се и при човешките индивиди.

Приключенията, които не се случват на дивана→ Вижте също: ПРИКЛЮЧЕНИЯТА, КОИТО НЕ СЕ СЛУЧВАТ НА ДИВАНА

 

В България има само един вид опасен за човека паяк, който се среща много рядко. Всъщност у дома паяците извършват безплатни естествени био услуги по отстраняването на други нежелани насекоми. Те са терминатори.

Не знам доколко на децата ми ще им бъде интересна биологията в училище по начина, по който се учи там. Аз им я преподавам така, както я разбирам, както аз я изучавах и както вярвам, че има смисъл – чрез опит, непринудено, с любов и емоционално свързване с природата, като изследовател на тази невероятна планета. А не като турист – само през стъкло или на хартия.

И така, след като имахме възможност цял следобед да прекараме заедно на поляната в търсене и изследване на паяци, а след това и четене на малко информация за тях, установихме, че сме убили страха в зародиш. Защото изученият страх вече не е страх.

Приказка за паяка

Снимка: Надя Стоева

Приказка за паяка

Снимка: Надя Стоева


→ ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ НАДЯ СТОЕВА

→ ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМА ВЪЗПИТАНИЕ

→ ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМА ПЪТУВАНЕ И ВАКАНЦИЯ

Коментари