Съществуват все повече доказателства, че природата има способността да сплотява семейства и да заздравява разхлабени отношения. Под открито небе – от задния двор до някой от национални паркове или близките планини – получавате гарантирано забавление с нисък разход и качествено време със семейството, далеч от графици, работен хаос и монитори.

Заниманията навън могат да бъдат споделени във всеки етап на израстването на децата – от градинарство, до походи или разходки в района, разглеждане на местните реки, паркове и пътеки. Единственият мултитаскинг, който се изисква от вас е да отворите сетивата си за природните чудеса наоколо и да си припомните истинските ценните преживявания с хората, които обичате.

Всяко семейство има нужда от приключенска история, която да споделя през годините – забавни и смешни случки, страховити опасни преживявания или просто хубави емоционални моменти заедно.

Една стара поговорка гласи „Когато децата са щастливи, всички са щастливи.“ Обратното също важи – родителите да са спокойни, без стрес, дискомфорт и нервност – една подобрена версия на себе си.

Няколко причини защо този вид семейни активности са незаменими:

  • Къмпингуването се отразява ползотворно на отношенията. Цялото семейство строи заедно къмпинг лагера, правите експедиции и преходи, приготвяте храна ежедневно и играете заедно на свобода и чист въздух. Всеки се чувства полезен и допринася за общата кауза, независимо от възрастта и уменията си.
  • Времето прекарано заедно е пълноценно, заниманията на чист въздух отпускат и елиминират стреса, активностите в екип сплотяват и спояват отношенията.
  • Времето забавя своя ход. Не бързате за никъде, не гоните графици и срещи, не гледате часовника се през 5 минути.
  • Фактът, че сте сред природата и зависите от останалите в групата скрепява семейните връзки, сближава, прави комуникацията по-интензивна и качествена.
  • Няма го разсейващото и обсебващо действие на работните задачи, домашните задължения, телевизията и компютрите. Само вие и природата.
  • Създавате спомени за случки, за които ще си спомняте с години. Приключения, които няма как да ви се случат на дивана.
  • Природата е незаменим фон за семейни приключения. Децата научават много и бързо, стават по-любопитни, смели и открити, свикват се да оценяват красотата на природата, да опазват околната среда, да почистват след себе си и да пазят.
  • Учените твърдят, че природата прави децата по-здрави, по-щастливи, по-умни и съобразителни. Те стават по-дисциплинирани, уверени, креативни и умеят да работят в екип.

→Вижте също: МАРШ НАВЪН, ИЛИ НЯКОЛКО ИДЕИ ЗА ГРАДИНСКИ ЗАБАВЛЕНИЯ

Няколко идеи за семейни забавления на открито:

ИГРИ

Независимо дали ще изберете народна топка, бадминтон или футбол (да, дори майките могат да играят футбол!), важното е всеки от семейството да има активна роля. Вземете с вас и приятелско семейство, за да е по-весело. Използвайте случая да научите децата си как да губят и печелят с достойнство и чест.

ПРЕХОДИ

Активностите на открито винаги са истинско приключение и разполагате с цели два топли и красиви сезона да се възползвате. Направете си план и си намирайте повод да излизате сред природата поне веднъж седмично, независимо от обстоятелствата и времето. Превърнете го в нещо като семейна традиция.

ОБОРКА

Да, правилно прочетохте – оборка на боклуци. Можете да я организирате в квартала, близкия парк или планината. Разделете се на отбори и начертайте маршрут. Подгответе пликове и ръкавици за събиране и награда за отбора, представил се най-добре. Хем полезно, хем приятно, хем раздвижва, хем сплотява колектива.

ПРЕПЯТСТВИЯ

Минаване на конкретен маршрут с препятствия. Скачане с чувал, катерене по хълм, газене на поточе и каквото още ви хрумне. Съобразете възрастта и уменията на децата, за да няма сърдити и/или контузени накрая.

ТРЕНИРОВКИ

Изберете цел – 5 км ходене пеш или цял маратон, ако децата ви са по-големи. Бебетата можете да включите с количката, тъкмо тренировката ще е по- за вас. Извикайте приятели, направете отбори, тениски със смешни надписи. Снимайте се на определени точки от трасето и подредете снимките в албум за спомен.

ПЛУВАНЕ

В близкия закрит басейна е лесно, опитайте сред природата. Можете да направите импровизирано състезание за бързина или воден волейбол. Внимавайте за безопасността и наблюдавайте децата!

ЛАГЕР

Пригответе раниците, нахлузете туристическите обувки, извадете слънцезащитните продукти и репелентите, изтупайте палатката от праха и опънете картата. Изберете красиво живописно място, обсъдете заедно маршрута, плана за деня и менюто. Оставете активна роля за децата, не правете всичко вместо тях, накарайте ги да с се почувстват важни и полезни.

МИНИ ЗЕЛЕНЧУКОВА ГРАДИНКА

Храната е много по-вкусна, когато е отгледана от собствените ви ръце. Ако нямате двор или градина, направете я на балкона. Пригответе семена, по-дълбоки големи кашпи, градински инструменти и лейка. Децата ще се научат да бъдат последователни и отговорни, да се грижат редовно за растенията и да планират. Ще научат как се раждат зеленчуците и колко много грижи и време изискват. Ако зеленчуците ви се струват трудоемка невъзможна мисия, пробвайте със зелени подправки или цветя.

КИНО ВЕЧЕР В ДВОРА

За екран може да ви послужи опънат на простора бял чаршаф. Вземете видео проектор (назаем, ако нямате) и изберете заедно с децата филма. Извадете одеяло за пикник, възглавници, любима храна и напитки, закачете лампички на дървото за повече уют. Направете истински семеен празник на открито!

Възможностите са много, иска се само желание, добра организация и въображение. Спомените пък остават за цял живот♥


⇒Вижте още от категория ПЪТУВАНЕ

⇒Вижте още от категория ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Коментари