от Даниела Ламбова

Признавам си, че много седмици преди синът ми да се появи, вече бяхме закупили огромно количество уреди и вещи. И, за да бъда по-точна, ще добавя, че лично аз организирах цял проект по придобиването на всички необходими бебешки вещи, като се започне от креватче и количка, и се завърши до мокри кърпички и памперси.

Всъщност, доколкото си спомням, точно с количката приключихме цялото епично пазаруване, защото се оказа, че тя беше най-трудна за избиране. Бях се превърнала в истински специалист! Стигнах дотам, че направих сравнителен анализ в екселски файл на няколко прецизно селектирани модела. В крайна сметка, изтерзаната ми половинка беше готова да купи най-скъпата, само и само да приключим с този мъчителен (за него) процес.


Няколко месеца след като синът ни се роди, открих колко малко от всичките закупени вещи бяха наистина крайно необходими.


И всъщност не бях изненадана. Още докато пазарувахме, наши приятели с по-голямо дете ни казаха, че 90% от всички покупки за бебето не се ползват никога или само по изключение. Когато сама се убедих в тази истина, се замислих дали пак бих купила всички ненужни вещи и отговорът беше – вероятно да. Поне 80% от тях. Но защо?

→ Вижте също: Бебето и неговите вещи

Какво почти не влезе в употреба?

Кенгуру: купихме го малко късно с идеята да може да носим детето на гръб (доста ящно бебе, в резултат на което на 8 месеца беше почти 10 кг). До момента това така и не се е случвало: никой не намери време и мотивация да разбере сложните инструкции как точно се ползва кенгуруто в определена позиция. Синът ми вече е почти 13 кг, а кенгуруто позволява до 15 – значи още имаме време, макар че мотивацията ни май съвсем е изчезнала.

Теглилка: купих я, когато синът ни беше на около месец, в пристъп на силно безпокойство дали имам достатъчно кърма. Оказа се, че пробните кърмения невинаги показват точен резултат, особено като се има предвид, че ревящото и извиващо се гладно бебе трудно може да се измери правилно. Ежемесечните посещения при педиатъра бяха предостатъчни, за да се определи как расте детето, така че в крайна сметка везната беше използвана общо между 5 и 7 пъти.

Стерилизатор: този, който взехме, не се побираше в микровълновата ни фурна, затова не го използвахме нито веднъж. Открихме, че тенджерата на котлона е доста удобно средство за стерилизиране. А и не ни се налагаше често да го правим, защото синът ми беше само на кърма. Отделно купихме и стерилизираща течност за предметите, които не можеха да се изваряват, но и нея почти не използвахме.

Какво използвахме най-много?

Помпата за кърма, която неведнъж ме е спасявала от тежки запушвания на каналите. Тя ни струва едно малко състояние, което обаче отчитам като най-добре похарчените пари.

Активната гимнастика, която всъщност ни беше подарък. Още от 3-тия си месец синът ми започна да прекарва часове в удряне по играчките над главата му, като с времето откриваше нови и нови начини за забавление. За сметка на това той почти не стоеше в шезлонг или люлка. По-късно ги дадох на моя приятелка. За мен беше изключително изненадващо да науча, че нейното малко съкровище нямало никакъв интерес към гимнастиката, но пък прекарвала дълго време с удоволствие на шезлонга.

Оказва се, че всяко дете си има предпочитания, дори и на тази крехка възраст. Трудно е обаче да предвидим какво ще е най-подходящо за него, преди да сме го изпробвали.

Ако не искате да пилеете средства, опитайте се да вземете назаем възможно най-много уреди и пособия.

Обаче ако сте като мен и искате да се презастраховате, като купите предварително всяка вещ, която сметнете за полезна, примирете се, че голям процент от покупките ви може и да не влязат в употреба.


⇒ Вижте още статии от ДАНИЕЛА ЛАМБОВА

⇒ Вижте още публикации от категория БЕБЕ

Коментари