Калоян Илиев

от Калоян Илиев

Децата са еуфория и предизвикателство, радост и богатство. Всеки рожден ден е важен повод за празнуване. Когато се плъзнем по наклонената плоскост на шаблоните обаче, често губим пари и удовлетвореност.

Ако експериментираме нещо ново, има малък риск не всичко да мине съвсем гладко, но пък спомените са гарантирани.

Преди 5-6 години обикаляхме парти центрове за рождените дни на нашата дъщеря, голямото ни дете. Давахме по близо една заплата, за да посрещнем подобаващо групата деца и техните родители, ставаше си организация като за сватба. Пробвахме Winx club парти, принцеса парти, пиратско парти, т.н. И добре, че свършиха темите за шаблонните рождени дни, та кривнахме малко встрани.

Ето няколко идеи за празник през зимата, които сме опитали – както на топло, така и на открито. Децата продължат да разказват за тях и до днес.

  1. Нагоре, нагоре в залата за катерене.

Това предложение е за деца от 1-ви до 5-ти клас. Всички малчугани се катерят по стените до отказ на мускулите. Разделят се в отбори и изкачват различни стени. Накрая има състезание по два скоростни маршрута за време в категории момичета и момчета. Тези, които не са на опашките за катерене, се гонят или скачат по дюшеците/болдър трасета.  Първенците получават грамоти. Залата не е пригодена за настаняване на родители, и тези от тях, които остават по време на празника са предимно на крака. Окуражават катерачите и не изискват никакво специално отношение – хапки, биричка, пица, безалкохолни, вино и т.н. Задължително условие е да има много вода за пиене. Единствено тя върви. Тениски и леки детски дрехи, гарантират свободата на движенията.

Продължителност: около 2 часа.

Места: за целта има вече много подходящи – зала GravityFuntopia

Цена за 20 – 25 деца:  около 250 лв. (без тортата)

Катерене на стена - Parentland

Снимка: Калоян Илиев

  1. Малките хлебари-вълшебници.

Магическо хлебно приключение за деца от предучилищна до 4-ти клас. Наема се самостоятелно помещение в пицария. Всички деца са с престилки и измити ръце. Първи етап е приказката на брашното. Събират се няколко маси и се разпръсква брашно. Децата рисуват мотиви, свързани с хляба. Рожденикът прави приказка по детските изображения. Втори етап – меси се хляб ( от друго тесто) и се правят фигурки. После се пекат във фурните на пицарията. Може да се подготви викторина, докато се пекат фигурките. Последен етап – консумация на собствените, току що излезли от пещта ухаещи хлебчета. Родителите стоят зад малките хлебари и по желание помагат.

Продължителност: около 2 часа и половина. Задължителни престилки и удобни дрехи.

Място: произволна пицария

Модератор: можете да наемете професионален хлебар или да помолите талантлив в кулинарията родител да изиграе тази роля

Цена за 20 – 25 деца:  около 300 лв. (без тортата)

Замесване на хляб - Parentland

Снимка: Калоян Илиев

→ Вижте също: Да имаш три деца: 10 предимства според един баща

  1. Леденото царство

Занимания на открито. Без ограничения във възрастта. Наема се „ъгълче“ от ледена пързалка. Децата карат кънки на пързалка, докато имат сили. Родителите пият чай с ром по перилата. Двама инструктори помагат. В празника участват и няколко пингвина за кураж. Задължителна екипировка с топли зимни дрехи, якета и ски панталони. Топъл чай и пици за децата за енергия. На финала и торта.

Продължителност: около 2 часа

Място: всяка зимна пързалка

Цена за 20 – 25 деца:  около 300 лв. (без тортата)

Ледена пързалка - Parentland

Снимка: Калоян Илиев

  1. Нека да е рок!

Тръпка за деца от 4-ти до 7-ми клас. Запознаване с места, където българските рок изпълнители стават легенди. Наема се рок училище. Следва кратка беседа, няколко хита и детайлно запознаване с основните рок инструменти от близо. За родители няма място. Високите децибели са добре дошли. Децата са провокирани да експериментират на воля. Нещо за подкрепяне и торта накрая.

Продължителност: около 2 часа и половина

Цена за 20 – 25 деца:  около 300 лв. (без тортата)

Рок-училище - Parentland

Снимка: Калоян Илиев

  1. Да си направим гора в училище

В  борба с консуматорството и начин да направим нещо добро, оставим диря след себе си. Себераздаване за деца от предучилищна до 7-ми клас. Взема се разрешението на училищния директор за засаждане на дървета в двора на учебното заведение. Подходящи фиданки са липа, чинар, кестен, ясен и др., съобразно разположението на мястото.  На рождения ден се кани цялото училище. Прави се плакат или покани по класовете. Вместо подарък, децата носят дръвчета от разсадник, които след това заедно засаждат. Тук родителите са задължителни. Те копаят дупките и подсигуряват инструментите. Пие се само чай и се ядат меденки. Без торта. След като всички дупки са готови, децата едновременно пускат в тях фиданките с пръстта от саксиите. Забавата продължава в училищния салон с лекция на Greenpeace за пчелите или на WWF за дивата природа. Правят се свещи от восъчни заготовки и различни игри по отбори.

Продължителност: около 2 часа и половина.

Цена: около 300  – 500 лева в зависимост от големината на училището. Още веднъж – тортата е извън концепцията!

3_5

Снимка: Калоян Илиев

→ Вижте също: Едно дете, две училища, една теза

  1. “В обувките на другите
10398764_1715135215393896_9102939058287551291_n

Снимка: Калоян Илиев

Това предложение е урок по емпатия. Подходящо е за деца от предучилищна възраст до 7-ми клас. Съгласува се с училището за обучение на кучета водачи в София „Очи на 4 лапи”. Кани се целия клас. На закрито на децата се обяснява какви са предизвикателствата пред незрящите хора в България, как те се справят сами на улицата и как е възникнало училището. Следва излизане навън и минаване по тренировъчното трасе, заедно с човек с нарушено зрение и кучето му водач. Децата виждат отблизо колко е добър синхронът между незрящия и неговото куче, и как водачите са незаменими помощници на своите стопани. След кратка игра на децата с кучетата на двора отново се влиза на закрито. Слушат се истории на треньорите и приемните родители на кучетата, а децата е радват на животните. Има и торта. Вместо подаръци, децата даряват пари за храна на кучетата водачи. Задължително се обличат дъждобрани или дрехи, за които няма опасност да се изкалят от кучетата. След този рожден ден освен че децата задължително искат да имат вкъщи лабрадор, си тръгват много по-толерантни и разбиращи света на различните около тях.

12814729_1715135168727234_6705551392810743344_n

Снимка: Калоян Илиев


⇒ Още статии от КАЛОЯН ИЛИЕВ

⇒ Още от категория БАЩИНСТВО

⇒ Още публикации от категория ДЕЦА 4-10 г.

⇒ Още публикации от категория ДЕЦА 11-18 г.

Save

Save

Save

Save

Коментари