Невена Генчева

от Невена Генчева

Напоследък се появиха много статии, свързани с майчинството и с така смело наречения “правилен“ начин за отглеждане на деца. Като една съвестна майка-първескиня  и изначално старателна личост, аз дълго време стриктно изчитах всичко по въпроса, докато в един момент вече не започна да ми се повръща само при вида на заглавия за здравословно хранене, кърмене, повиване и възпитаване на деца. Съмнявам се, че само на мен.

А коментарите… еквивалентът на развяти бойни знамена от майки-моралистки с една разголена гръд и слинг, преметнат през рамо, които гневно размахват пръст срещу царевичните пръчици, солетите, ваксините, памперсите и какво ли още не, и спасяват света от Тъмната ера. Да, познато ми е, и аз минах през етапа с вмайчаването, с приготвянето на био пюрета, с погнусата от майките, които тъпчат децата си с боклуци. Бях се зомбирала, спазвах почти всичко описано за перфектното отглеждане на еко-био бебета и се чудех как е възможно да има жени, които не знаят, че кенгуруто не е полезно?


Много се възмущавах на непросветените майки, докато не се погледнах отстрани. Това е капан, в който лесно се попада и затова мисля, че темата е важна.


Кажете ми, защо сме толкова емоционални, гневни дори? Наистина ли е толкова важно какво правят някакви непознати жени и дали, например, кърмят или дават адаптирано мляко? Защо е нужно да пробутваме непоискани съвети, защо съдим другите как отглеждат децата си и дали ги хранят с изгубилото популярност краве (скандал!) прясно (ужас!) мляко? Mайките сме много заети – по цял ден с децата, тежка работа, почти никакво свободно време, а какво правим с него? Влизаме в интернет, за да изкритикуваме някоя друга изтерзана и изморена жена, често младо, неопитно момиче, което се е осмелило да попита дали е ок на 4-месечно бебе да даде сокче. Ами хайде малко по-спокойно.

Бинго за майки - Parentland

 

→Вижте също: БИНГО ЗА МАЙКИ

 

 

В цялото това състезание за псевдомедали, някъде изпускаме торбичката с търпение и човечност, с разбиране на различното, с уважение към останалите.  Да, безспорно е чудесно, че все повече майки се стараят да осигурят на децата си здравословен старт, да бъдат информирани за всички новости, да прилагат модерните методи на възпитание, но трябва сами да сложим чертата, преди да сме станали проповедници. Няма нищо лошо в това да дадеш съвет културно и тактично, ненатрапчиво. Ще има време да сме недоволни тъщи и свекърви. Сега е моментът да сме любящи майки, грижещи се за собствените си деца, излъчващи доброта, уют и спокойствие.


Манията по модерното родителство оказва все по-голямо напрежение върху всички ни.


Но не е лесно да си спокоен, когато мислиш за двеста неща едновременно и най-вече колко точно часа трябваше да се кисне елдата? Ще кърмим на поискване и няма да спим няколко години, защото така е най-добре за детето? Близнаци, тризнаци? Няма значение – на поискване! Как така не можете тандемно? Ето 300 снимки как АЗ кърмих тандемно (между другото до 3 години). Лесно е, всеки го може, освен вас, очевидно. Не кърмите на обществено място? Защо?! Да не би да ви е срам? А, просто не ви е приятно? Как може?! Горкото бебе – да му завиват така главата, докато се храни! Давате вода на бебето? Ама защо, то е на кърма. Или пък обратното, не му давате вода? Непростимо! Викнете социалните, че тая ще го умори! Храните го с готови пюрета и миете дома си с обикновени препарати, а не био? Просто ужас… Звучи ли ви познато? Може би ви се струва преувеличено, но това са реплики, които съм прочела в един или друг момент из коментарите в нета или съм чула на живо. Моля ви, нека си дадем сметка, че:

–  не е нужно всички да гледаме еднакво децата си;

– не всички родители споделят убежденията ви и това е ок, не е страшно;

– след няколко години сегашните тенденции ще бъдат отживелица;

– понякога (винаги) за детето е по-добре да сте наспани, отколкото да сте сготвили био пащърнак и гризини от лимец;

– освен храната и чистотата, детето има нужда и от възпитание, от ценности, а децата учат от примера на родителя, така че се замислете над това следващия път, когато пишете пасивно-агресивни коментари и се спрете.

Достатъчно перфектни, за да съдим - Parentland→ Вижте също: ДОСТАТЪЧНО ПЕРФЕКТНИ, ЗА ДА СЪДИМ

 

 

Нека първо възпитаме у себе си такт и емпатия, за да бъдат децата ни не само физически здрави, но и психически способни да участват в едно по-добро общество от сегашното.  Не е нужно родителството да е трудно и напрегнато, да бързаме, да се тормозим, да се чувстваме виновни.

Според мен единственият съвет, който има смисъл да даваме и да следваме, е просто да сме там, до децата си, да се водим от ритъма им и да споделяме миговете, да им показваме примера си. Трябва ни слоган: „Родителството – спокойно, просто бъди там!“. Останалото е чисто и просто препоръчително.


→Вижте още от НЕВЕНА ГЕНЧЕВА

→Вижте още по тема ДРУГИТЕ РОДИТЕЛИ

→ Вижте още по тема МАЙЧИНСТВО

Коментари