Мария Илиева

от Мария Илиева

Сцена 1: приготвяне на багаж

Паралелна реалност 1: Комплект куфари в един десен чакат готови до вратата. Голямото дете се усмихва с книжка и ябълка в ръка. Майката е готова три дни преди тръгване с всичко необходимо, естествено ползва списък. Бащат усмихнат сваля багажа до колата. Тръгват в уречения час.

Паралелна реалност 2: Бащата е нервен. Майката е нервна, че бащата е нервен. Час преди тръгване започват да оправят багаж за четирима. Естествено, половината неща са неоткриваеми, другата половина – неизпрани или мокри. Голямото дете донася един чувал с играчки с репликата: „Всичко това ми трябва!”. Бащата става още по-нервен, в колата няма място. Майката скалъпва горе-долу багажа. Голямото дете мрънка, че чувалът с играчките остава вкъщи. Наместват всичко, забравяйки столчето на малкото дете. Пререждат отново. Малкото дете огладнява. Бащата е нервен, че закъсняват (както винаги). Майката си забравя последователно: телефона, фотоапарата и пинсетата. Връща се три пъти. След около 50 км пита бащата „А изключих ли ютията?”. Майката и бащата се скарват.

Сцена 2: в хотелската стая

Паралелна реалност 1: Всички се разхождат по бели халати. Приготвят се спокойно за вечеря. Майката къпе голямото дете. Бяла пяна и цветни мехурчета се носят от банята. Усмихват се мило и разменят любезни реплики.

Паралелна реалност 2: Голямото дете решава да се изкъпе само. Майката пълни ваната и го оставя за 5 минути, докато приготви малкото дете. Бащата е нервен, че е пропуснал следобедния сън. Голямото дете се прави на русалка. Нагълтва няколко пъти вода и повръща част от обяда сред пухкавата пяна. Майката се скарва и изхвърля голямото дете от банята. Бащата влиза да се къпе и установява, че няма топла вода. Майката и бащата се скарват.

Сцена 3: къпане на бебе

Паралелна реалност 1: Обстановка на спа салон. Лека, напевна музика. Спокойно бебе с розови бузи. Усмихнати, умилени родители. Вода с перфектна температура. Голямото дете поднася пухкава хавлия. Погледи, изпълнени с любов и взаимност.

Паралелна реалност 2: Бебето се дере. Бащата, нервен, носи ваничката. Водата е прекалено гореща! Майката съблича ревящото бебе. Бебето се напишква на паркета. Голямото дете наджапва по чорапи в локвата. Бебето се дере. Бащата нервен носи друга вода. Водата е прекалено студена! Голямото дете се хлъзга с мокрите чорапи и почти събаря ваничката на пода. Майката и бащата се скарват.

Сцена 4: излизане на дълга разходка

Паралелна реалност 1: Бебешката количка е перфектно почистена и заредена с всичко необходимо. Всички са облечени в предварително премислен стайлинг и хармонични цветове. Майката целува голямото дете по челото, малкото по носа и поглежда влюбено бащата. Всички излизат с песен на уста.

Паралелна реалност 2: Голямото дете крещи, че не може да си намери чорапите. Майката се лакира в последния момент и естествено си размазва лака. Бащата отново е нервен. И той не знае защо. Малкото дете огладнява точно преди да излязат. Голямото дете се облича с балетна пачка, кецове и златна корона, а е зима. На никой не му пука. Майката облича блузата си наопаки, а в парка установява, че има повърнато на дясното рамо. Малкото дете са нааква, естествено са забравили чантата на количката и нямат резервни памперси. Голямото дете става кисело, защото му се спи. Малкото пак е гладно. Майката и бащата се скарват.

Сцена 5: семейство на пистата

Паралелна реалност 1: Бащата учи голямото дете да кара ски. Спокоен е и обяснява компетентно. Голямото дете търпеливо повтаря движенията, усмихва се мило и задава умни въпроси. Майката пие планински чай в дървен заслон, кърмейки под кашмирен шал тримесечното бебе. Всички герои са пухкави, бели и добри.

Паралелна реалност 2: Бащата крещи на голямото дете, че не внимава. Голямото дете крещи на бащата, че не обяснява добре. Майката се изнервя, че бебето не иска да заспи. Количката потъва в преспите и планинският чай става мираж. Бебето започва да реве. Майката забравя колата отключена. На тръгване колата засяда в преспата. Бебето продължава да се дере. Гладно е, а не иска да суче. Планинска помощ изтегля успешно колата след около 30 минути. Бебето все още реве, но вече на никого не му прави впечатление. Голямото дете е изморено и гладно. И то се разревава. Майката и бащата се скарват.

И двете паралелни реалности са възможни, обикновено се редуват, понякога едната преобладава. И в двете паралелни реалности всички се обичат. Факт.


⇒Вижте още от МАРИЯ ИЛИЕВА

⇒Вижте още от категория ЕЖЕДНЕВНИ ИСТОРИИ

Коментари