Шестгодишните са странна смесица от малък и голям човек. На моменти имате чувството, че детето ви е две в едно. Обикновено не без резон.

Рязко се сменят настроения, крайното спокойствие минава в крясъци и подскоци, апатията във внезапна енергия. Понякога се събуждат необяснимо кисели и точно след 3 секунди ви прегръщат и мъркат с усмивка. Понякога се случва и обратното, трябва да сте подготвени за всичко.


Те могат да се грижат за  бебето, докато отскочите до магазина. Могат и да го подхвърлят почти във въздуха на фона на Gummy bear. Или да го вържат с кучешка каишка и да го разхождат из хола. Въпрос на преценка.


Розовите пухчета и дрехи  почти изцяло са отстъпили на по-изчистени, дори рокерски, или поне такива с по-нормални картинки. Алелуя!

Шестгодишните (момичета) кокетничат. И то съвсем не по бебешки. Случва се рядко, но все пак… Иска ви се, или не, факт е, просто го приемете.

Говорите си с тях като с големи хора. Понякога, обикновено когато изпадате в крайно умиление, ви правят забележка, че много се лигавите.

Шестгодишните са много мотивирани и последователни, ако наистина харесват нещо. Обичат похвалите и потупванията по рамото. Наградите също. Чувствителни са, ако ги критикувате, но вече проумяват защо го правите и си взимат бележка.

Щом стане въпрос за филми, искат “Страшни, на ужасите, ако може”. Когато им обясните най-общо сюжета, бързо се отказват и се връщат към Спондж Боб, Лабиринт или Някакви принцеси.  Важното е да има пуканки.


Искат да са все по-самостоятелни, поне привидно. Понякога се срамуват да ви хванат за ръка, защото било за бебета или влюбени. Друг път си слагат биберон и ви молят да ги храните. Странни хора са, да.


Шестгодишните могат да си поръчват сами, да сервират вечер масата,  да пазаруват без вашето присъствие. Естествено, само когато са в настроение или нямат друга по-важна работа.

Шестгодишните рисуват. Постоянно и навсякъде. Дори за разходка до близкия парк  мъкнат тефтери, скицници, несесери и всякакви принадлежности от крайна необходимост. Правят картички за всички празници и учат малкото дете как да държи молив.

Те знаят някои основни положения. Казват: “Прочети ми приказка, САМО ако не си много уморена.” Купи ми еди какво си, САМО ако имаш достатъчно пари”, “Поръчай ми това, САМО ако не е прекалено късно”. Превърнали са се от вечно мрънкащи същества в едни малко по-съобразителни същества. Невинаги, но все по-често.

Шестгодишните имат мнение, което не може да бъде оборено и вкус, който не бива да бъде оспорван. Точка.

Притежават някои необясними страхове. Например от копчета. Жилетките и ризите са табу “Защото имат неприятни копчета, от които ме е страх. “

Шестгодишните са съвсем наясно с много неща. С повече, отколкото би ви се искало.


Често използват изречението “Отново се оказах права, мамо.” За ваш ужас е напълно вярно.


Децата на 6 отдавна оправят багажа си. Избират дрехите, обувките и играчките, прибират всичко в куфара и раницата, и най-важното – носят ги сами! За вас остава само да се намесите, ако тръгнат да влачат 15 килограма книги или летни рокли в края на октомври.

Шестгодишните имат спомени и сантименти, не са забравили “Онзи път, когато…” и често казват “А помниш ли, мамо…”. Едни малки хора с история зад гърба си.

Шестгодишните задават все по-сложни въпроси. И държат да получат отговор.

Ако подходите по правилния за момента начин, можете успешно да ги убедите, че е крайно време да си оправят стаята. Заплахите “Ще изхвърля всичко!” или “Ще завъдиш мишки.” отдавна не работят, има нужда от реални и логични аргументи.


На ръба сте да им разкриете истината за Дядо Коледа. И точно тогава се сещате, че те най-вероятно отдавна я знаят.


Шестгодишните обожават да ходят по музеи, театри, църкви и изобщо всякакви големи интересни места. За съжаление, в това число и молове.

Важно! Дори шестгодишното да е по-голямото дете, то не е “ДЕГЛЕДАЧКА” и не бива да го товарите със свръх отговорности, нетипични за възрастта му. Колкото и да ви се иска обратното. На самото шестгодишно ще му писне и ще ви направи забележка.

Шестгодишните си лягат все по-късно. Продължавате да търсите ефикасни методи срещу този навик, все по-неуспешно.

Шестгодишните са страхотни помощници, верни приятели и забавна компания. И го знаят много добре.

Коментари