Невена Генчева

от Невена Генчева

Вие знаете ли какво е Коледа с близнаци?

Кротко облажване с пържоли пред телевизора? Не, не.

Чакане на добрия старец с бисквита и чаша мляко под елхата? Мне.

Може би мирис на борови иглички и бисквити с джинджифил? Отново не!

Коледата с близнаци има мирис на шоколад, вкус на шоколад, а на пипане и почистване – да, познахте, отново шоколад!

Не ме разбирайте погрешно, обичам шоколад – когато е промъкнат тайно вкъщи и каширан в най-дълбокия ъгъл на някой шкаф, за да бъде хрупкан тайничко като награда за послушни майки и татковци. Понякога и за послушни деца… може би… ако не е свършил дотогава.


Но откакто съм майка на близнаци, стане ли време за елхата, шоколадите започват да прииждат.


Уж всички са предупредени да не прекаляват със сладките подаръци, но вече традиционно коледните сутрини, обедните и вечерните гостита се превръщат в шоколадови и захарни вакханалии с главни действащи лица двете ми валкирии.

Но не, не стигат само роднините. Съседите също се изреждат на вратата, подаващи своята лепта от топящи се дядоколедовци и останки от Хелоуин. И всичко е по две.

Какво стана с портокалите, с мандарините? Уверявам ви, ядем и банани. Може и кисело зеле, ако е хубаво. Хайде, бабите ги разбирам, но младите или пък опитните родители?

Вие не сте ли виждали дете, преяло със сладко? А две? Енергията, която генерират, може да се сравни с малка турбина, но за съжаление не може да бъде опитомена и вкарана в ползотворна употреба. А домът ми, хубавичко подреденият ми и (внимание!) почистен за празниците дом, започва да прилича на комбинация от военна зона и зоопарк с отворени клетки.

А чистили ли сте размазан шоколад от стените? Опитвали ли сте се да приспите деца, яли сладко? А пазарлъците? „Мамо, само още едно шоколадово яйце! Молятемолятемоляте!!!“.  После някой е лошият, разбира се. И това естествено съм аз. Защото, според милите ми зайчета, линдът е отличен избор за закуска, обяд и вечеря, вкусен е пуснат в чая, размазан и облизан от пуловера, а като бонус става и за рисуване.

→ Вижте също: Шоколад по време на квантов преход

Разбира се, той не е оставен на място със свободен достъп. Периодично тайното скривалище си променя местонахождението, защото иначе подлежи на приватизация от алчни детски ръчички. О, и не си мислете, че можете да ги заблудите. Те много добре знаят точно колко вафли имат, фигурките на Дядо Коледа са договорени помежду им, извършен е алъш-вериш и всяка знае кое лакомство чие е. Не можели да броят? Пробвайте да намалите броя на бонбоните и ще разберете, че всъщност се справят чудесно.

Но мъката не свършва дотук. Опитайте се да спазвате традиционната си новогодишна диета с четири килограма шоколадови вкусотии, скрити из цялата къща! Само се опитайте! После идват и караниците с бащата: „И последното киндер буено ли изяде?! То беше за мен!“.

Не е лесно по Коледа да си родител на близнаци.  Мили хора, стига сладко в станиол, дайте лешници, банани, мандарини. А за Великден не се тревожете, вече си имаме достатъчно шоколади.


⇒ Вижте още от НЕВЕНА ГЕНЧЕВА

⇒ Вижте още по тема БЛИЗНАЦИ

⇒ Вижте още по тема ХРАНЕНЕ

Коментари