от Даниела Ламбова

Да бъдеш майка на малко дете и да работиш на пълен работен ден е сериозно предизвикателство, с което много жени по света се борят всеки ден. И по-голямата част се справят отлично!

Смея да твърдя, че и аз съм една от тях. Работя в екип с много хора, някои от които също са майки на малки деца.

Наблюдавала съм не един и два случая на жени, които след майчинството си проявяват много силни качества на работното място, каквито понякога самите те не са подозирали, че имат. Сякаш родителството ни помага да открием в нас неподозирани сили и способности!

Нека ви кажа защо смятам, че майките често са особено успешни на работното място:

Научаваме се да се адаптираме към променящи се ситуации

Животът с малки деца е изключително динамичен. Никога не знаем кога детето ще се разболее, кога ще откаже да яде банани, които доскоро са му били основна храна, нито кога ненадейно ще започне да плаче пред вратата на детската градина, където до вчера е ходило с радост. Жонглирането между нуждите на детето и служебните задължения често ни прави изключително креативни и развива редица умения: организационни, дипломатични (молим се на кой ли не да гледа детето за ден или поне за час, правим сложни организации с точност до минута). Тези умения със сигурност се отразяват и на способността да се справяме в работата.

Научаваме се да бъдем функционални с малко сън

Вече са зад гърба ни купоните по цяла нощ, след които сме идвали директно на работа без сън. В такива дни рядко сме били особено продуктивни и цял ден сме оплаквали тежката си участ. Сега безсънните нощи са много по-чести, но затова пък сме се научили да се справяме на другия ден, въпреки недоспиването. Ходенето на работа не е лесно след няколко поредни безсънни нощи, когато децата ни са болни, но понякога се налага. Успяваме да се справим, защото имаме сериозна тренировка още от първите месеци след раждането.


Как се носят три дини под една мишницаВижте също: КАК СЕ НОСЯТ ТРИ ДИНИ ПОД ЕДНА МИШНИЦА от Даниела Ламбова=>

 


Ставаме безстрашни

Майчинството е изпитание, а всяко изпитание ни прави по-силни и ни помага да преборим страховете си. Научава ни, че можем много повече, отколкото сме предполагали. След като преживях сериозна следродилна депресия и успешно се измъкнах от лапите ѝ, се усещам много по-силна. Всякакви служебни предизвикателства, свързани с увеличен обем на работата или с необходимост да работя по няколко проекта едновременно, ми се струват съвсем в реда на нещата. В такива ситуации просто поемам дълбоко въздух, организирам се и се хвърлям напред с максимална ефективност, докато не видя светлина в тунела, тоест успокоение на ситуацията, което ми подсказва да намаля темпото.

Свикваме да не си губим времето

Когато трябва да свършиш определена работа за определено време, а след това имаш куп други ангажименти, се научаваш да не се разтакаваш излишно. “Не оставяй днешната работа за утре”, казва една стара пословица, чието значение осъзнах напълно едва след като станах майка. Родителството ни тренира да вършим голямо количество работа за възможно най-кратко време. Някога разказите на майка ми за броя на задачите, които е отхвърляла по време на краткия ми следобеден сън като дете, ми се струваха като градски легенди. Сега обаче и аз действам със същата ефективност.


майчинство и кариера; А не може ли и двете - ParentlandВижте също: А НЕ МОЖЕ ЛИ И ДВЕТЕ от Десислава Танева=>

 


Ставаме по-състрадателни и интуитивни към околните

Това е от голямо значение при длъжности, свързани с работа с хора. Научаваме се да съчувстваме, стремим се да помогнем… Повярвайте ми, съпричасността на работното място много помага за поддържането на здравословна работна среда. А вероятно всеки ще се досети, че средата е изключително важна за поддържането на безпроблемен работен процес. И най-големите служебни трудности могат да се посрещнат с усмивка, ако колегите до нас са съпричастни и ни влизат в положението.

Далеч съм от мисълта, че всяка жена, станала майка, като с магическа пръчка се превръща в перфектен служител. Виждала съм и точно обратния вариант. Все пак струва ми се, че много рядко се случва майчинството да промени негативно иначе добри служители и обикновено това е породено от някаква нетърпимост към съответната работна среда. Същевременно познавам не един и два случая на жени, които са проявявали ценни качества в работата си преди майчинството, а са станали изключителни след него.

Вижте още от ДАНИЕЛА ЛАМБОВА=>

DC Logo

Коментари