Преди известно време водих разговор с хомофобски настроен човек относно правата на гейовете и възможността на гей двойки да осиновяват деца, в присъствието на двамата ми сина. Разговорът, разбира се, зацикли, защото и двете страни бяхме напълно убедени в правотата на убежденията си.

Накрая големият ми син (тогава на 7) се обади и попита: „Какво значение има кой с кой е, щом се обичат?“ Събеседникът ми тогава бързо заключи, че не бива да говорим за това пред децата, за да не им посяваме грешни идеи в главата. Казах му, че тези идеи отдавна съм ги посяла, без никакви притеснения относно това какво ще поникне от тях.

Наскоро пък попаднах на извадка от форум, където термините, които родители използват с децата си за половите им органи, ми изправиха косите – както от смях, така и от ужас. Начинът, по който говорим на децата си за секса и човешкото тяло, до голяма степен определят и бъдещето им отношение по темата. Без претенции за изчерпателност и оригиналност, давам моите пет цента по темата.

Откъде идват бебетата: Бебетата се зачеват от сливането на женска и мъжка полова клетка. Най-често това става чрез секс. Има случаи, в които зачеването се случва извън жената и оплодената яйцеклетка се имплантира в нея. Жената ражда бебето през влагалището си. Боли много, но се преживява. Може и по оперативен път да се появи бебето.

Секс: „Уау, значи сте правили секс два пъти през живота си?!“ Не. Правим секс често, защото много ни харесва. Природата така го е измислила, че за да осигури продължението на вида, е направила секса много приятно изживяване и за двата пола.

Мама е в цикъл: Имам тежък ПМС и цикъл. За безопасността на всички в семейството, това е известен и коментиран факт. Ако жената не е оплодена, матката се изчиства всеки месец. Тече кръв и не е приятно. Но при някои жени преминава много лесно и безпроблемно.

Чурки, печурки и подобни: Мъжете имат пенис, жените имат вагина.

Тялото си е мое: Всеки човек има право да решава сам какво да прави с тялото си. Не можеш да пипаш тялото на никой, ако той не иска. Ти също решаваш сам кой и как да пипа твоето.

Голотата: Няма нищо по-естествено от човешката голота. Тялото на всеки човек е различно и уникално. Телата ни се променят през целия ни живот.

Защо трябва да носиш сутиен: Не трябва. Правя го, защото в обществото, в което живеем, има норми за това, как трябва да изглежда една жена пред другите, и аз се съобразявам с това. Тези норми понякога са много изкривени и не помагат на жените, а им пречат. Някои жени, обаче, имат големи гърди и носят сутиени за удобство.

Хомосексуализъм: Физиологичният пол може да се различава от психологическия. Момче може да е привлечено от други момчета. Момче може да се чувства като момиче. Всичко е нормално и няма нищо срамно в това, как се чувстваш относно себе си.

Така им говоря, откакто са се родили. Първоначално нищо не разбират, но в един момент всичко им се подрежда в главата. Няма срамни теми на разговор, няма срамни сцени по телевизията.

И животът е много по-лесен, както за мен, така, надявам се, и за тях.

Коментари