Надежда Стойнова

от Надежда Стойнова

Коледа с три деца. Рожден ден на две от тях. Нова година. Имен ден на едното.

Подаръци за всички от сърце. Да, но не съвсем. Не може да са от сърце тези щамповани с анимационни принцеси артикули. Дрехи с 3 размера по-големи, купени без мисъл и само защото са на разпродажба в момента. Колкото се може по-големи кутии с пластмаса.


Залива ме чувство на безпомощност пред купчина вещи, които са за боклука, а в същото време обяснявам безспир как не трябва да прахосваме, да пазим природата, и държа през ден антиконсуматорски и еко речи.


Не ме разбирайте погрешно, не съм еко-активист и не очаквам опаковани в плат и канап бамбукови чаши. Знам обаче, че тази безсмислена размяна на ненужни вещи не се отразява добре на никого. Децата обичат подаръци, но дори те помнят самото празненство и как са прекарали, отколкото какво са получили. Децата не знаят кое колко струва, но безпогрешно разпознават кога е вложено усилие и мисъл в даден подарък. Това, естествено, важи и при възрастните. Подаряването на комплект соли за вана при липса на такава е равносилно на обида.


Детското парти - безценно, а не скъпоВижте също: ДЕТСКОТО ПАРТИ – БЕЗЦЕННО, А НЕ СКЪПО=>

 


Как да реша проблема?

Може би като майката на Х, която кани 32 деца на 5-ия рожден ден на сина си и предвидливо е изготвила списък  с 32 неща, които той иска. На мен се падна жълтият Пауър Рейнджър.

Или като майката на Y, която оставя дъщеря си на партито и с поздравленията ми връчва касовите бележки.

При мен и двете случки оставят лош послевкус.


Не знам, но в общия случай ситуацията е следната: детето носи 13-тата покана за рожден ден от началото на учебната година, на вас ви прималява, но се обаждате да потвърдите присъствие и между другото питате на какво би се зарадвал/а.


В зависимост от възрастта или чувате, че е фен например на анимационно филмче, или за по-големите – на “любимите” ми героини от Disney channel. И ето, какво толкова?!

Да, но всъщност това дете най-вероятно вече има всички брандирани продукти с Елза, Мелза и тем подобни, осигурени от родителското тяло. Най-вероятно вдругиден, като излезе ново филмче,  несесери, блузи и тефтери ще изгубят привлекателността си. И да, хем е работа на родителите да възпитават вкуса на децата си, хем смятам, че всички ние сме отговорни да създадем по-естетична среда за растеж.

Но нека не съм лицемерна и да споделя, че в бездетния, а и ранномайчинския ми период съм подарявала големи глупости на детски празници. Но след време и с появата на децата ми стана ясно, че пищящи играчки с батерии се подаряват само ако не харесваш детето и/или родителите.


Детско клубче? Хм. - ParentlandВижте също: ДЕТСКО КЛУБЧЕ? ХМ=>

 


Измислянето на подходящ подарък отнема време и енергия и да, понякога нямате идеи, настроение, не познавате или не харесвате приятелчето рожденик (нека не се лъжем, децата имат различни от нашите критерии, когато избират компанията си). В такива случаи се избира трудно и можете да вземете нещо неутрално-класическо –  книжка, ваучер за някаква дреха също върши работа. Нека има ръчно направена или поне ръчно надписана картичка, и това е. Ако са по-големи, може да се подаряват преживявания – урок по езда, плуване, а защо не детска йога или танци.


Всякакви пъзели, книги и кубче на Рубик, заедно с ръчно изработени картички, оставят много по-топло усещане дори у 5-годишните, отколкото кутия с 6 кукли и 78 дребни аксесоара за преобличане.


Те, както знаете, биват пръснати из цялата къща и скорострелно забравени след 2 дни. Остава само да се изхвърлят на боклука при следващото подреждане на стаята.

Изобщо, малко повече внимание в тези дребни наглед моменти може да прати важно послание в малките глави.


 

Коментари