Сякаш започнах да се изморявам от момента, в който майка ми ме попита по скайп „Колко време можеш да ходиш без умора? Ако изобщо ти е възможно това на този етап от бременността…“. Да живееш далеч от роднини и близки има своите положителни приноси – колко ли болежки съм пропуснала…

Реших да направя ретроспекция на осемте изминали месеца и досегашните изменения. Макар „мамнезията“ ми да е в напреднал стадий, според световните научни изследвания, аз упорито отказвам да забравя последователността на събитията. Помня дори началото, когато всичко започна с два теста за бременност, вторият подсигуряващ щастието.

→ Вижте също: Любовта – от Барселона до Берн

Запозната от личен интерес с това какво приключение е бременността в България, бях старателно подготвена да очаквам фиаско от посещения при доктора, хиляди кръвни тестове и постоянни нови хрумки за изследвания от страна на медицинските лица, които искат да си изяснят час по-скоро, ако може поне няколко пъти, всяко притеснение.


Записана в Женската университетска болница в Берн, в главата ми заваляха въпросите „Ама как така първият преглед е чак в третия месец?“, „Няма да правят тестове за токсоплазмоза и листериоза?!“,  „Защо не е включен 3D преглед – всичките ми приятелки имат вече марсианска снимка на бъдещото си бебе във фейсбук“.


Уви, напразно съм се подготвяла – тук лекарите грам не са стреснати и напрегнати. Ехограф видях само на първия преглед, а ежемесечните ми посещения се състоят в справка на моите кръв, урина, кръвно налягане, тегло и въпроси. Изглежда учудващо и как семействата тук не търсят начини да се отърват от домашния си любимец веднага след като видят положителния тест.

Всъщност ситуацията е много проста. За това, което ми изглежда като забавен ход на времето, наместо припряна и изпълнена с тревоги бременност, допринасят самата здравна система в Швейцария и народният манталитет (ако такъв все още съществува в тази многоцветна страна). Тук здравни осигуровки няма. Има здравни застраховки. При това са задължителни. Е, щом са задължителни, поне пък цялата здравна помощ, която се получава в замяна, е на нивото на частна клиника у нас. Цените са високи, предлаганото обслужване също. Нов парадокс – защо тогава не предлагат всички тези екстра изследвания? Защото швейцарците търсят висококачествено обслужване, но и лично спокойствие.

→ Вижте също: За пренаталните изследвания лично

Оказва се, че без супер-гига-ултра-ехографски преглед на всяко посещение при гинеколожката можело, също както и без конкретен личен гинеколог. Дори не е необходимо на всяка сестра да обясняваш наново до къде сте стигнали с предишната, тук използват компютрите по предназначение. Надали, ако поради бременност не се налагаше да посещавам медицински институции, щях така добре да разбера каква върховна нужда е личното спокойствие. Това е оценка на личното време на всички – и на пациента, и на лекуващия. С колкото по-малко интервенции може да се реши един проблем, толкова по-добре. А най-добре направо да не се губи енергия в рядко възникващи проблеми изобщо. Никой тук не ме е насочвал какво и как да ям, нито да мия марулите докато листата им се разградят под действието на водната струя и гъба.


Получаваш една книжка, едва на първия си преглед, в третия месец, в която е описано всичко, което смятат, че е необходимо да спазваш за здравето по време на бременност и оттам нататък всичко зависи от теб самата. Културата на здравето е лична отговорност и ничия друга.


Всичко най-необходимо за една бременност е включено в основната застраховка – 7 месечни прегледа и два ултразвукови, в точно определени седмици. Ама това ли са всичките прегледи за деветте месеца?! Планът е по-раздвижен отколкото изглежда и всъщност загрижеността им е трогателна. Лека аритмия в сърдечния ритъм на дребосъка веднага наложи още цели два ултразвукови прегледа, а всеки път преди докосване на сензора до кожата ми съм предупреждавана с нещо, което може да бъде определено почти като уплах, че гелът за намазване може да е хладен. Гледам с изумление и неразбиране, та нали съм отраснала с лекари с „твърда ръка“ и  съм свикнала всичко да става със замах и без много обяснения.

→ Вижте също: Дни преди термин

В заключение – бременността не е болест, в продължителността ѝ можеш да правиш каквото пожелаеш, без ограничения, стига да си способен сам да прецениш, че да тичаш в четвърт маратон не е най-удачната активност през този период от живота.

 


⇒ Още статии от АНГЕЛИНА

⇒ Още публикации от категория БРЕМЕННОСТ

⇒ Още публикации от категория ПРЕДИ ДЕЦАТА

 

Коментари