В този епизод на Тест група изпробваме един интересен и полезен уред, особено през зимните месеци. Не, не е климатик, нито музикална уредба, въпреки че прилича на нещо подобно. Сигурно сте чули вече да се говори за него, това е Philips Combi 2в1 –  пречиствател и овлажнител за въздух.

Заинтригувахме ли ви? Съкращаваме увода и започваме по същество.

Какво върши?

 • Пречиства

Технологията IPS VitaShield премахва:  ултрафини частици до 20 нанометра (0,00002 mm), бактерии, прах, алергени, вируси, миризми, полени, мухъл, козина от домашен любимец, акари и други неприятни неща, попаднали в стаята.

 • Овлажнява

Технологията NanoCloud посредством специален филтър премахва сухотата в помещението, без да образува водни аерозоли. Във водата се задържат частици като бактериите и калция.

Кой би имал нужда от такъв уред?

 • Хора, склонни към алергии.
 • Семейства с малки деца и бебета.
 • Хора с хронични респираторни заболявания.
 • Хора, работещи в помещения със силна миризма и степен на замърсяване.
 • Деца, които боледуват често от вирусни и бактериални заболявания.

След като се запознахме с основните положения на този непознат за нас уред, преминахме към истинското изпитание – тест с продължителност 2 месеца. Какво установихме?

Дизайн и размер

Почти всички продукти на Philips могат да се похвалят с приятен дизайн, този уред не прави изключение. Не е малък, но е направен така, че да пасва лесно в различен тип помещения. Бял и изчистен, не дразни окото, дори допълва интериора.

Важно: необходимо е да оставите пространство от двете му страни и отгоре, за да може все пак да си върши работата, там се намират отворите за въздуха. Тоест, не можете да си наредите книги, да мятате дрехи, да си оставяте кафето или да го ползвате за нощно шкафче.

Philips Combi 2в1

Функционалност и начин на работа

Кое ни хареса:

 • Умна и самостоятелна машинка, която има нужда единствено от почистване на филтъра и наливане на вода. Индикаторът отпред показва качеството на въздуха (син при чист въздух, лилав при влошен, червен при силно замърсен), тези отгоре – кога има нужда от вашата намеса.
 • По принцип работи съвсем тихо, но има и нощен режим – нищо не свети, мига, идилия!
 • Може да се настройва сензора за качество на въздуха – в случай, че имате алергии или сте по-чувствителни.
 • Променя се скоростта на вентилатора, но винаги можете да изберете и автоматичен режим за улеснение.
 • Има таймер. Ако забравяте или се налага да излезете, настройвате таймера за колкото време ви е необходимо.
 • Нивото на водата в овлажнителя се вижда отстрани, но дори и да забравите да погледнете, умните лампички отгоре ще ви напомнят.

Кое НЕ ни хареса:

 • В началото от новия уред се усеща специфична миризма на пластмаса. В инструкциите за употреба е упоменато, че е възможно това да се случи при първите няколко пускания, след това изчезва. Уверихме се, че е точно така, миризмата я нямаше след третия ден.

Philips Combi 2в1

Лесна ли е поддръжката?

Филтърът се почиства веднъж седмично с изплакване. При включване на светлинния индикатор се измива с вода и оцет. На всеки два месеца сензорът се почиства със суха стерилна марля. Корпусът се избърсва със суха и чиста кърпа, когато е необходимо. Толкоз. Останалото върши сам.

Кога и къде го тествахме?

В детска стая с обитатели на 3 и 8, през октомври и ноември.

Как ни се стори? Имаше ли ефект?

Уредът не успя да предпази двете деца от вируса, който върлуваше в последните месеци, но все пак те прекарват само една малка част от деня в тази стая.

Въздухът определено беше по-чист и приятен, по-нормален като влажност, въпреки парното отопление, добре известно ви е колко то изсушава обстановката. Не е нужно уредът да работи 24 часа, можете да го настроите според времето, което прекарвате в съответното помещение. При нас беше достатъчно вечер (след училище и детска градина) и нощем. Работи тихо, не дразни слуха, не отвлича вниманието.

Philips Combi 2в1

Бихме ли си купили?

Определено, особено при деца с респираторни проблеми и помещения със силна замърсеност. Функцията овлажняване може да бъде изключена, когато е необходимо. Освен за детска стая, уредът може да бъде ползван в ателие (работа със силни миризми, бои, т.н.), в кухня, където често се готви, в детски градини, училища, детски центрове, учреждения, където нивото на прах и замърсеност е високо.

Цената не е за пренебрегване при взимане на решение за покупката (799 лв. препоръчителна), но все пак това не е нещо, което се пазарува всеки сезон и е вид инвестиция. Имайте предвид и консумативите: филтър за пречистване (HEPA и карбонов филтър) 139 лв. – сменя се веднъж годишно и филтър за овлажнителя 35 лв. – сменя се веднъж на 3-6 месеца.

Може би не си даваме сметка, но понякога въздухът у дома е по-замърсен в пъти от този навън и дори проветряването не помага, особено ако живеем в голям град с интензивен трафик и замърсявания от всякакъв тип. Така че бихме дали шанс на този умен уред в борбата за чиста глътка въздух. Разбира се, консултирахме се и с лекар специалист, чието мнение ще научите съвсем скоро.

Тест група: Philips Combi 2in1 Parentland

*Уредът ни беше временно предоставен от Philips България. Ревюто отразява нашето откровено и безпристрастно мнение.


⇒ Вижте още от ТЕСТ ГРУПА

 

Коментари