Редакторите

съвместно с Ozone.bg

Нима може да има детство без приключения, незабравими вълнения и емоции? Разбира се, че не. Ето защо избрахме за вас топ пет приключенски книги, които със сигурност ще докоснат душата на всяко едно дете.

„Завещанието на инката“ от Карл Май

„Завещанието на инката“ определено е един завладяващ роман, чието очарование си оставанепокътнато през годините. Той безспорно е едно от най-успешните произведения на писателя: прекрасно четиво за децата и всички останали, които все още не са загубили напълно вкуса към приключенията и романтиката. Някои от героите на романа търсят съкровища, други – костите на праисторически животни, а трети са просто авантюристи по природа. Всички техни съдби обаче са обединени по много интересен начин в един впечатляващо динамичен сюжет.

Романът е публикуван за първи път в детския вестник „Гуте Камерад“, където е отпечатан в отделни фрагменти от октомври 1891 г. до септември 1892 г. Почти веднага след приключването на вестникарската поредица, в Щутгарт е публикувано отделно негово издание. При създаването на това произведение Карл Май използва голям брой литературни източници, главно статии във вестници и списания за Аржентина, но също така и книги на немските пътешественици Бърмейстер и Зелер.

„Приключенията на Пинокио“ от Карло Колоди

Тази книга е една от най-забавните и същевременно трогателни книги в световната литература.Неин автор е Карло Лоренцини, роден през 1826 г. във Флоренция, в семейството на готвач. Той избира псевдонима си Колоди в чест на малкото градче, откъдето е майка му. През 1848 г.доброволно участва в националното освобождение на Италия, като точно по същото време започва и неговата литературната дейност. За него се знае, че е бил човек с голяма душа, интелигентен и мил, затова и бързо се превръща в един от най-обичаните италиански писатели.

 В „Приключенията на Пинокио“ главен герой е смешната дървена кукла с дълъг нос, станалаизвестна във всяка една страна по света. Книгата на Колоди придоби популярност, равна на известността на детските издания на безсмъртните книги Дон Кихот и Гъливер. Това е книга, пълна с чар, оптимизъм и необичайно нежна любов към човека. Написана е с дълбоко и тъжно познание на човешките слабости и въпреки това е заредена с мощна увереност, че доброто ще успее да победи злото.

 Не само децата, но и възрастните също ще прочетат “Приключенията на Пинокио” с
удоволствие. Нейното очарование се крие преди всичко в реализма на изобразяването на човешките характери.

“Историята на Доктор Дулитъл” от Хю Лофтинг

Няма на света дете, което да не хареса историята за този мил лекар, който разбира езика наживотните и птиците, готов е да помогне на всички, да ги излекува и подслони. И то не само крави, кучета и коне, но и прилепи, маймуни и дори… крокодил!

 “Историята на Доктор Дулитъл” се появява за първи път през 1922 г. в родината на Хю Лофтинг,Англия. „На всички деца – деца по възраст и деца по сърце, посвещавам тази книга“ – това садумите, с които Хю Джон Лофтинг представя вълнуваща история на своя герой и неговитеневероятни домашни любимци. Това послание не е случайно – оказва се, че дори и човек на средна възраст, започвайки да чете тази уникална творба, веднага започва да се усмихва – съвсем спонтанно и дори без самият той да го осъзнава. Защото книгата има силата да връща най-милите спомени от детството, да ни припомня какво страхотно чувство е да се радваш на живота и да пазиш непокътната вярата си в чудесата и справедливостта.

„Островът на Немия“ от Гуидо Сгардоли

Италианският писател Гуидо Сгардоли е роден през 1965 г. и е автор на десетки книги за възрастни и деца. Също така е получил и множество награди: романът „Островът на Немия“ например печели наградата „Андерсен“ в номинацията „Най-добра книга за читатели от 15 години“ и е включен от Мюнхенската международна детска библиотека в списъка на най- изключителните детски книги в света „Бели вълни“.  

„Островът на Немия“ разказва семейна история, която се превръща в отражение на историята на една цяла страна. Произведението е едновременно притча и съвсем осезаем, жив свят, изграден от ярки детайли. А сюжетът е буквално пристрастяващ.

Край бреговете на Норвегия се намира малък остров, който почти не се забелязва на картата. На целия остров има само фар и един скромен дом. Младият Арн Бьорнебу е избрал за себе сипростичък и уединен живот. Дори той самият изглежда досущ като този скалист остров, който сякаш не желае да бъде част от континента. Но един ден на брега акостира лодка, от която слиза момиче. Така започва семейна сага, продължаваща цели два века – една вълнуваща драма със скандинавски привкус. Островът оставя своя отпечатък върху всички членове на семейство Бьорнебу: няма значение дали търсят съдбата си в големия свят, или се радват на тежката работа като пазители на фара.

Във всяко поколение се намират хора, които не се страхуват да бъдат различни от всички останали. Емил напуска родния остров, като взема със себе си само риза и коричка хляб. Сунива пише книга, която изпреварва времето си. Арне и Видар, рискувайки живота си, помагат на Норвежкото движение за съпротива във войната. Ранджил се превръща в известен художник. Но животът на всички все пак си остава неразривно свързан с острова.

„Шерлок Холмс: Знакът на четиримата“ от Конан Дойл

„Шерлок Холмс: Знакът на четиримата “ е част от популярната поредица на Артър Конан Дойл, вкоято главният герой и уникален детектив Шерлок Холмс разкрива поредното, забулено в тайни, престъпление. Разбира се, до него винаги е неговият близък приятел и съмишленик Д-р Уотсън. Двамата този път са натоварени със задачата да разплетат голяма мистерия, свързана спредателство, извършено преди много години. Пътят към разкриване на загадката минава презмножество опасности, но в крайна сметка всичко приключва и картите са свалени на масата. Романът изобилства от вълнуващи и напрегнати мигове, както и от неочаквани обрати!


*В партньорство с Ozone.bg

Коментари