Надя Стоева

от Надя Стоева

Тормозили ли са ви в училище? Тормозили ли сте някого? Или сте безмълвни свидетели на тормоз към другиго?

Отхвърляне, обиди, подигравки, грубости… Тормозът е едно от лицата на чистото зло, което съществува във всеки от нас. В него винаги има умисъл и желание да нараняваш и унижиш. Да видиш някого как се гърчи.

Един пример:

Съученички, момичешка компания. Лидерката на групата решава да отлъчи някое от момичета поради някаква причина. Прокарва идеята си сред другите като ги убеждава, че потърпевшото момиче има някакъв дефект, някакъв недостатък, свързан с външността. Тийнейджърите са особено чувствителни на тази тема. Започват да я отбягват, или още по-лошо – да ѝ се подиграват и обиждат. Не спират до тук, „заразяват“ и останалите ученици. А във времето, в което живеем, със социалните мрежи, това зло може да излезе лесно от контрол.

В групата отговорността е размита. Човек, скрит в тълпата и част от нея, се поддава на неща, за които ако трябва да поеме индивидуална отговорност, може би не би направил. Хипнотизира се от всеобщата вълна, някакви механизми се включват и интелектуално и емоционално пада нива надолу. Не мисли какво причинява.

Жертвите на това зло обикновено са уязвимите, слабите, притеснителните, тихите, различаващите се, „сгрешилите“.


Всеки ден в социалните мрежи сме свидетели на това на какво е способна тълпата и колко бързо може да очерни и съсипе някого.


Това зло е безлико, то е латентна капка във всеки от нас, която  трабва да опознаваме и пазим далеч и надълбоко, за да не се слива и разраства със злото на другите в едно голямо чудовище.

Как да помогнем като родители?

unicef_UNICEF-APP_768x500_20181207

Да се учим да комуникираме едни с други по-добре, да имаме желание да изслушаме другия (партньор, дете, колега, приятел).

Да развиваме асертивност в себе си и децата. Това е умението да отстояваш и уважаваш себе си с уважение към другия.  Да можеш да  казваш „не“, да изразяваш свободно мнението си, да имаш критично мислене и по конструктивен начин да го изразяваш. Да поемаш отговорност за постъпките си. Да се съпротивляваш на поведения и изказвания, които уронват нечие достойнство.

Да забелязваме разлики в поведението на децата си и да търсим път към това да споделят.

Да чувстват подкрепа и обич.

Да не се чувстват сами.

Да ни пука и за чуждото дете, най малкото защото то е част от средата, в която живее нашето.

Да сме с активна позиция по обществено значими теми.

Да не замазваме и прикриваме проблемите, а когато не можем да се справим, да търсим професионална помощ.

Да развиваме културата си по различни теми и да  откриваме и пазим ценностите си.

Да ни пука за средата, държавата, света, в който живеем, а също и бъдещия, на който полагаме основите днес.


Вижте още истории от НАДЯ СТОЕВА=> 

50404457_498837213973253_5612635302175703040_n

 

Коментари