“Teachers think the ideal student is an extrovert.”

Наскоро попаднах на този цитат, част от статия. И, разбира се, нямаше как да не се замисля. Вярно ли е, че харесвам повече децата, които са общителни, активни, изявяват се?

И всъщност разбрах, че… не. Да, винаги ги има и онези, които са толкова тихи и стеснителни, че са някак незабележими и които винаги пропускам в бройката на всички, чудейки се кой липсва и защо не са 18.


Но активно или пасивно, всяко дете има своите плюсове и минуси, неща от характера, които харесвам или не.


Неведнъж родители са ме питали „А какво правите, ако детето ми не се сприятели?“. Случвало се е да има и намеци от сорта на „Вие не умеете да сплотявате децата, те не са приятели“.

Преди години се опитвах да бъда мила и отзивчива, да казвам на родителите това, което искат да чуят. Сега знам, че съм го правила не с тази съзнателност, а по-скоро защото съм такава по характер (учител или не) – обичам да угаждам на хората, да знам, че се чувстват добре.

Е, няма как и идва едно ОБАЧЕ. И следващия път ще отговоря по друг начин.

→ Вижте също: ПОСЛЕДНИЯТ ИСТИНСКИ ЗЛОДЕЙ

Не е нужно вашето дете да е приятел с всички, да се заиграва с всички, да намира общ език, да е лидер, да е винаги активно.

Защото когато са на шест, децата вече знаят кое им харесва и кое не. И по-точно – кой им допада и кой не съвсем. И често могат сами да отговорят на въпроса „Защо?“, вместо те да го задават.


И ако вашето дете се чувства добре, когато играе само, рисува си в междучасието и не търси задължително компания, това е ОК.


На 6 е като на 36. Когато постъпиш на нова работа, не се сприятеляваш веднага с всички, нали? Харесваш едни колеги повече от други, не всеки ти е симпатичен и приятен.

Защо очакваме децата да са по-социални от нас, възрастните, когато за тях всяко общуване е ново, все още не знаят как да постъпват в определени ситуации и не са изградили всички умения?

Най-хубавото, когато си на шест е, че след десет минути вече си забравил за какво сте се карали и пак сте най-добри приятели завинаги. И се оказва, че е  много по-лесно, отколкото на 36.


⇒  Вижте още статии от ЯНА КОПЧЕВА

⇒ Вижте още по тема ОБРАЗОВАНИЕ

⇒ Вижте още от категория УЧИЛИЩЕ

Коментари