Със сигурност, ако четете това, точно на страниците на Parentland, сте сред хората, които подкрепят най-различни каузи – с присъствие, средства, усилия, време или труд.

Знаем го, защото нашите читатели са от онези редки хора, които не пестят сили да помагат на другите.

Децата са най-сигурният ни и смислен капитал и ако в нещо си струва да хвърляме енергия, то това са те. На тях е посветена и тазгодишната кампания на UNICEF “Стани благодетел” – фондонабирателна за цялата дейност на организацията.

Децата са много умели в отработването на празнини и препятствия – измислят свои защитни механизми да се справят с всичко, което им се струпва на главата, а то хич не е малко – стрес, училище, родителски контрол, изграждане на характери, затруднения от всякакво естество. За най-малките на помощ идват въображаемите закрилници, измислените герои и невидимите приятели. Но по-големите знаят, че те, уви, са само във фантазията. В реалния живот се нуждаем от истинска приятелска ръка, която да ни подкрепи, прегърне, утеши или насочи. А най-голяма нужда от нея имат най-уязвимите, лишени от основни права и базови възможности. Именно на тях е посветена тази кампания.

Unicef-Campaign-KV1-V1 (1)

Вярвам, че всеки един може да допринесе за промяна на живота на най-уязвимите деца. УНИЦЕФ работи, за да може всички те да се радват на своите права и да развият пълния си потенциал. Най-ефективният начин за устойчива подкрепа на работата на Детския фонд на ООН е чрез редовни месечни дарения. Няма такова нещо като „малко“ дарение, защото когато се съберат усилията на всеки един от нас заедно можем да постигнем много!“ – коментира представителят на УНИЦЕФ в България, д-р Джейн Муита.

Как можете да подкрепите кампанията?

  • с автоматични месечни дарения от 5 лева през мобилния ви телефон, като изпратите SMS с текст 5 към номер 1021. Дарителят запазва пълен контрол върху даренията си и има възможност да смени сумата или да прекрати да дарява по всяко време, като изпрати безплатен SMS с буква S или STOP на 1021.
  • Дарения могат да се правят и онлайн – на dari.unicef.bg

Unicef-Campaign-KV3-V1


Как УНИЦЕФ подкрепя децата – в цифри и конкретни резултати*

Ранно детско развитие

До момента повече от 1500 родители на малки деца от 50 различни населени места, включително родители на деца с увреждания, са получили подкрепа за позитивно родителство чрез програмата „Да пораснем заедно“ – Работилници за родители; 12 400 – родители и грижещи се за 15 000 деца до 3 години (70% от всички деца на тази възраст в региона на Шумен и Сливен), са получили подкрепа от специалисти по ранно детско развитие и е създаден специален уебсайт с полезна информация за родители – www.roditel.unicef.bg

Приобщаващо образование

С подкрепата на УНИЦЕФ, партньорите и Благодетелите, в рамките на проекта „Заедно от детската градина“ 35 детски градини в София, Шумен, Сливен, Монтана вече са направили първите си стъпки към по-добро и качествено предучилищно образование за деца със специални потребности; над 5000 деца са получили подкрепа и ежедневен достъп до психолог и логопед; повече от 500 учители, помощници на учителите и 72 специалисти са участвали в специализирани обучения в областта на приобщаващото образование, а 960 деца са преминали скрининг тест за образователни затруднения, благодарение на които се осъществява ранна идентификация на техните специфични нужди от подкрепа.

Осигуряване на безопасна учебна среда

УНИЦЕФ разработва пилотна програма, съвместно с Министерството на образованието, чиято цел е превенцията на насилието в училище. Вече е стартирал процесът за избор на училищата, които ще се включат в програмата. За следващите две години, се предвижда: 3 500 деца да получат подкрепа; 300 деца да бъдат обучени да предоставят подкрепа на своите съученици; 300 учители и други специалисти да бъдат обучени да прилагат социално-емоционални обучителни програми, да работят по-ефективно с родителите, да прилагат подходи за мирно разрешаване на конфликти; 3500 родители да участват в родителско-учителски клубове и да получат подкрепа по време на семинари за родителски умения.


*по данни на UNICEF

Изображения: UNICEF

Коментари