Яна Попова

от Яна Попова

Преди, а и доста след осиновяването на дъщеря ни, в мен бушуваха страхове, че няма да имаме кръвна връзка.

През годините много често чувах приказката как „кръвта вода не става”.  Тази фраза ме плашеше, знаейки как ще се развие животът ми. Мисълта, че нямаше да мога да продължа биологично рода засаждаше често в мен семенцата на вината.

В началото определях себе си като „ялова” и не можех да намеря смисъла на съществуването си като жена. Смятах, че кръвните връзки са тези, които ти дават доживотна гаранция за щастие и безусловна любов. Уви, ние хората сме устроени по един много специфичен начин, имаме един всемогъщ и силен Аз, който в годините прави безобразия, ако не се контролира.


Когато разбрах, че ще бъда майка на дете, в което не тече кръвта ми и тази на съпруга ми, бях изплашена.


Страхувах се как ще се свържем, как ще създадем тази изконна връзка, която имат само майка и дете. Знаех, че ще е трудно, но нямах представа колко.

След осиновяването често я гледах докато спи и си мислех за историята ѝ преди мен, за кръвта във вените ѝ, за гените, за това, че на мен се пада тежката задача да строя кули върху плаващи пясъци. Имаше моменти, в които потъвах, давех се в болката на липсващата кръвна връзка и корени помежду ни, мислех, че това е огромна бездна, която нямах ресурса да премина.

Времето и животът обаче са толкова добри учители, колкото никой друг.

Осиновител - ParentlandВижте също=> ТРУДНО ЛИ Е ДА БЪДЕШ ОСНОВИТЕЛ?

 

Показаха ми как кръзни връзки се разпадат на съставните си части за секунди и потъват в небитието и биологичните родители толерират това. За съжаление главен герой в този филм беше моят съпруг. Виждах как го болеше, а в същото време ставаше след няколко часа сън за да заведем дъщеря ни на логопед в неделя в 8 сутринта. Умирахме за сън, вътрешно мечтаехме да се излежаваме в единствения ни почивен ден, но онова дете, с което нямахме кръвна връзка ни чакаше. Чакаше ни и да я заведем на рехабилитация, физиотерапия, кардиолог, невролог и още куп страшни места, защото имаше безброй здравословни проблеми.


Бяхме мотивирани повече от всякога, защото сме нейни родители, независимо, че ни свързваше само една чиста и проста обич. Какво беше тя на фона на една кръвна връзка?!


Имала съм много моменти, в които съм подлагала на съмнение качествата си на добър родител. Нямах времето и възможността в мен да се отключат майчински инстикти, градях ги с времето и с помощта на дъщеря ми. Тя ме учеше да бъда нейна майка. Наскоро пак я гледах докато спи и си мислех как е възможно някой, с когото нямам кръвна връзка, да роди съвършеното за мен дете. Убедена съм, че аз не бих я родила толкова идеална.

Гени и любов - ParentlandВижте също=>ГЕНИ И ЛЮБОВ

 

Всъщност кръвта е една биохимия и нищо повече.

Днес може моята кръв да помогне на някой да живее и обратно.

Връзките обаче са само и единствено химия.

Въпросът е дали ще намериш формулата и състава, който ще ти донесе насладата от живота или ще те убие…също както с неправилно съчетаните кръвни групи.


Вижте още от ЯНА ПОПОВА=>

Вижте още по тема ОСИНОВЯВАНЕ=>

Коментари