Десислава Танева

от Деси Танева

Страстен читател съм от дете. В детските си години съм прекарала не една и две вечери, имитирайки майка и татко, излегната с книга…обърната наопаки.

Когато се научих да чета, книжките станаха моя свят, та чак до магистратурата по превод. Обаче това е друга история.

Преди да родя чух едно интервю, в което дама, застъпник на четенето от най-ранна възраст, обясняваше как е чела на бебето си още преди да се роди. Помислих си “Странно!” и забравих за темата.

Няколко години и няколко десетки памперса по-късно и аз гушках бебе и се вълнувах от възможността да наблюдавам едно малко човече, което с всеки ден става все по-активно и ококорено. Осъзнах с огромна изненада, че съществото, с което поради бедния си опит в общуването с деца смятах, че ще общувам пълноценно едва ли не като тръгне първолак, ми дава много по-рано сигнали, че има необходимост, или направо жажда да влиза в съприкосновение с всичко наоколо и да опознава света по всеки възможен начин.


Често книгата, която държах, попадаше в малките бисквитени ръце и макар някоя и друга страница да падаше жертва, когато започнех да чета на глас, детето ме гледаше с огромно внимание.


И така се започна – понеже бебешките книжки нямат много текст, се наложи да преминем на книги за по-големи деца. Далече съм от мисълта, че детето ме разбира, но е факт, че проявява огромно внимание и интерес към процеса на четене.


Четенето не е лесна работа - ParentlandВижте също: ЧЕТЕНЕТО НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА=>

 


Някъде по това време попаднах на сайта на фондация “Детски книги”, която насърчава четенето от най-ранна възраст. Последвах профила на Валентина Стоева, основен двигател в дейността на фондацията и истински вдъхновител с личния си пример, и оттогава съм прекарала много приятни часове в четене на препоръки за хубави детски книги и на описания на собствените ѝ занимания по четене с по-малкото ѝ дете – Дани, истински бисер, който Валентина занимава с четене от бебе (разбира се, четецът е тя).  Освен техники за четене и забавни клипове, Вал споделя и бисери на Дани, които неизменно будят усмивки.


Точно чрез препоръка от страницата на “Детски книги” открих и една поредица, която много развълнува семейството ни: книги за деца за науката, писани от Стивън Хокинг и дъщеря му Луси.


При баща инженер и три броя баби и дядовци инженери, вероятността нашето дете да се окаже новоизлюпен математик и физик е огромна, но дори и да не е  така, поредицата има огромна стойност. Тя съдържа много наука, поднесена с прекрасни фотографии, включително на НАСА, под една много приятна, приказна форма.

Главни герои в нея са Джордж и неговият домашен любимец, прасето Фреди. Историята започва с бягството на Фреди у съседите, където роденият и отгледан от екоактивисти, противници на новите технологии Джордж, попада у семейство, в което науката и технологиите са на почит. Копнеещият за наука Джордж намира съмишленици.


Тест група: издателство листВижте също: ТЕСТ ГРУПА: ДЕТСКИ ШЕДЬОВРИ ОТ ВЕЛИКИ ПИСАТЕЛИ/ИЗДАТЕЛСТВО ЛИСТ=>


Всъщност историята е много по-забавна от моя преразказ, и това е едно от огромните ѝ достойнства. Написана с изключително ведро и тънко чувство за хумор, тя е далече от сухото поднасяне на научни факти. Несъмнено за разбирането ѝ от страна на сина ни Орлин ще е нужно време, но мисля, че дори и в момента времето прекарано в четене ще е приятно, а със сигурност и образователно за майката-филолог, която има време да се навакса с научните факти, убегнали на не-физико-математичния ѝ ум.

Самата поредица (“Джордж и неразбиваемия код”, “Джордж и големият взрив”, “Джордж търси съкровища в Космоса”) може да бъде открита в книжарниците на издателството, или в по-малки книжарнички, като последната книжка е най-лесна за откриване. Поради факта, че има само едно издание на поредицата, първите 3 книги са малко по-трудни за намиране, но пък това също е част от чара на поредицата – има и лов на книжни съкровища!


Вижте още от ДЕСИ ТАНЕВА=>

Коментари