Яна Андонова

от Яна Андонова

*Бел.ред. – синята светлина е свързана с датата 2 април – Национален ден на аутизма.

Аутизмът не свети, мили хора. Той гаси светлината в хората.

И в родителите, и в децата. Най-вече в децата.

Усмивките изчезват, сънят не идва, а искаш само да заспиш и да спре детето да се клати, да започне да яде, да проговори, да разбираш какво се случва и къде го боли.

Минавате през ада, а остава още толкова много да се свърши…

Едно на 39 деца по данни на СЗО в света е в аутистичния спектър. Едно на 39. Едно на 39 семейства е застанало на прага на такова приключение, че малко осъзнават какво точно се случва с живота им.

Единственото, което мога да ви посъветвам, е: НЕ ГУБЕТЕ ВРЕМЕ! Всяка секунда е важна. Търсете, разпитвайте, отидете до края на света, ако е необходимо, защото изход има.

Не приемайте това, което ви казват – че няма лек, че няма подходяща терапия. ИМА!
Всяко дете има правото на подходяща среда за развитието си и ако се вземат мерки навреме, децата скачат с огромни крачки.

И нещо много важно, НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ! Аутизмът може да се контролира. С много труд, с много лишения, с това да идеш до края на света, ако е необходимо, но успехът идва!

Синята светлина няма да ви помогне. Само упоритостта, вдигнатата горе глава и погледът напред. Само те ще ви бъдат от полза. Няма значение, че често плачете, че сте забравили много от предишните си удоволствия.

Справянето със спектъра ще ви донесе нови. Още по-добри. Обещавам!


*Текстът първоначално е публикуван в блога на Яна


Вижте още истории от ЯНА АНДОНОВА=>

Коментари